Menu

O mnie

Monika Bocian – Sztyber – ZnanyLekarz.pl

mgr Monika Bocian – Sztyber

Jestem dyplomowym dietetykiem klinicznym, specjalistą przyjaznym insulinoopornym (ukończone szkolenie z Fundacji Insulinooporność), edukatorem w cukrzycy, jak również coachem żywieniowym. Swoje wykształcenie uzyskałam na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz w Instituto Politécnico de Bragança w Portugalii.

Doświadczenie zdobywałam w wielu warszawskich szpitalach w tym w Klinice Chorób Wewnętrznych  i Gastroenterologii Wojewódzkiego Szpitala Bródnowskiego, Zakładzie Profilaktyki Onkologicznej Szpitala MSWiA, Klinice Położnictwa i Ginekologii na ul. Karowej, a także Klinice Kardiologii Samodzielnego Centralnego Szpitala Klinicznego na ul. Banacha.

Pokazuję swoim pacjentom, że zdrowe żywienie może być przede wszystkim niezwykle smaczne, proste, a jednocześnie (i co jest bardzo ważne) dostosowane naszego trybu życia i preferencji.

W kontaktach z pacjentami zwracam szczególną uwagę na rolę, jaką odgrywają czynniki psychologiczne w kształtowaniu się nawyków żywieniowych, gdyż bardzo często to one odpowiadają za utrzymywanie się niekorzystnego sposobu żywienia.

Znając i wierząc głęboko w sens zdrowego żywienia, dzielę się swoją wiedzą poprzez działania edukacyjne w fundacji Szczęśliwi bez cukru oraz Start po zdrowie, gdzie pełnię funkcję eksperta.

Współpracowałam między innymi z:

  • Centrum Promocji Zdrowia i Edukacji Ekologicznej przeprowadzając warsztaty na temat żywienia w nadciśnieniu tętniczym i prawidłowego żywienia kobiet ciężarnych i karmiących,
  • Polskim Towarzystwem Dietetyki w ramach projektu „Mądre żywienie, zdrowe pokolenie”,
  • Bankiem Żywności SOS w Warszawie podczas realizacji warsztatów o tematyce żywieniowej dla dzieci i osób starszych.

Swoją wiedzę nieustannie pogłębiam poprzez udział w licznych naukowych konferencjach oraz szkoleniach m.in. Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego, którego jestem członkiem. Posiadam europejski certyfikat SCOPE – Specialist Certification of Obesity Professional Education.

Dodatkowe szkolenia oraz kursy:

  • Webinar „Jak lepiej radzić sobie z niepłodnością” 15.03.2018
  • Szkolenie „SOIT – School of Insulinresistance Therapy – Specjalista przyjazny insulinoopornym” 09.03.2018
  • Konferencja „Żywienie dzieci w różnych jednostkach chorobowych” 03.02.2018
  • Szkolenie „Algi morskie w codziennym jadłospisie” 07.12.2017
  • Szkolenie „Interpretacje badań laboratoryjnych (medycyna funkcjonalna) – hormony żeńskie i męskie.” 22.10.2017
  • Szkolenie „Dietetyka sportowa” 09.04.2017
  • Szkolenie „Praca z małym pacjentem w gabinecie dietetyka” Warszawa 19.03.2017
  • Konferencja „Hashimoto, choroba ogólnoustrojowa – leczenie przyczynowe” 09.10.2016
  • Szkolenie „Coaching w poradnictwie żywieniowym i dietoterapii” 03.2016 – 01.2017
  • Szkolenie „Żywienie w chorobach tarczycy” 05.03.2016
  • Szkolenie „Karmienie piersią, żywienie dzieci podczas laktacji, metoda BLW” 23.04.2016
  • Konferencja „Trends In Dietetics” 07.11.2015
  • Szkolenie „Edukator w cukrzycy” 20.06.2015
  • Konferencja „Żywienie w drodze do mety, czyli rola żywienia w sporcie rekreacyjnym”, Warszawa 25.10.2014
  • Konferencja „Zdrowie nie w pigułce: jelito nieszczelne – nowa perspektywa chorób autoimmunologicznych”, 10.06.2014
  • Kurs SCOPE – Specialist Certification of Obesity Professional Education, 14.09.2013
  • Warsztaty dla lekarzy praktyków, Polskie Stowarzyszenie Praktycznej Terapii Otyłości „Talia”, 14.09.2013
    IV Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Zawiercie
  • Konferencja „III Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka”,
  • Konferencja „Zaburzenia odżywiania się”, IFMSA Poland, 20.05.2012,
  • Konferencja „II Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka”, 21.04.2010